Zoekopdracht: energie en co2

15 Mei 2013

Zoekopdracht: energie en co2

Wat gebeurt er als je iets op het internet moet zoeken. Dan neem je een zoekmachine onder de arm, laat ons voor het gemak Google nemen, maar er zijn er ook andere. Je tikt in de zoekbalk in wat je wil weten en jouw vraag begint een weg af te leggen. Misschien denk je dat je vraag hoop en al een Ronde van Vlaanderen aflegt, maar niks is minder waar.In België je kom je misschien terecht bij de

datacenters in St. Ghislain. Maar via welke weg? Even goed kan je vraag eerst een wereldreis maken.

Als je die link hierboven hebt gevolgd, dan zie je dat er wel wat cooling aan zo'n datacenter te pas komt. Ons logisch verstand zou nu al zeggen dat dit een tint groen is: gebruik die warmte om huizen mee te verwarmen.

Maar 50 tinten groen zijn precies die kleine dingen die jij en ik kunnen doen en waar geen grote werken voor nodig zijn.

Hoe kan je dan de CO2 uitstoot of het energieverbruik verminderen? Door google te gebruiken als je het nodig hebt en het niet te gebruiken als je het niet nodig hebt.

Er zijn mensen die alles doen via een google-zoekopdracht. Als jij zo iemand bent hopen we je te kunnen overtuigen om een snellere en duurzamere weg te gebruiken.

Stel dat je naar de website van onze gemeente wil surfen dan tik je in google "Hulshout" in.

Dat is een zoekopdracht die overbodig is, want je kent de url op 1 2 3 van buiten: www.hulshout.be en je kan je zelfs gemakkelijk afmaken door hulshout.be in te typen.

Kom je vaak op dezelfde site, dan zal je browser er zelfs voor zorgen (als die zo is ingesteld) dat je na het tikken van HU al www.hulshout.be ziet staan. Die weg is dus sowieso korter dan via een zoekopdracht.

Mooi neveneffect is dat je minder reclame door je strot geramd krijgt. 

Veel CO2 opbrengst gaat dit misschien niet opbrengen, maar vele kleintjes maken 1 grote, zeker als iedereen zich hieraan aanpast.

Gebruik zoekopdrachten dus enkel waarvoor ze echt dienen: om iets op te zoeken. Zoals bij voorbeeld: "CO2 uitstoot zoekopdracht", om te checken of het allemaal waar is wat hier staat. Niets zo waardevol als een kritische geest.

Of volg deze link, en spaar een zoekopdracht uit: Met 2 zoekopdrachten kan je een ketel water koken Engels: 2 searches 1 kettle