Ze Zijn Er Weer 2016

05 September 2016

Ze Zijn Er Weer 2016

Vanaf 1 september zijn ze er weer! Iedereen weet dat met "ze" de kinderen zijn die weer naar school moeten/mogen. Maar niet elke bestuurder went even snel aan deze situatie. Als chauffeur moet je toch wat extra aandacht hebben in het verkeer, de aandacht die jonge kinderen wat minder hebben. zone 30

Rond de scholen in onze gemeentes zijn er vaste zones waar 24/24 en 7/7 de snelheid beperkt is tot 30 km per uur. Er zijn ook variabele zones die iets groter zijn waar met een variable bord wordt aangegeven wanneer die buurt ook zone 30 is. Volgens cijfers van het BIVV wordt er in de schoolomgeving in veel gevallen te hard gereden, zeker daar waar er geen infrastructuur (drempels, versmallingen) is die chauffeurs dwingt om zachter te rijden.

Iedereen is nochtans slim genoeg om te beseffen dat je aan 30km/h nog wel kan reageren op het onvoorspelbare gedrag van een kind.

Fietsstraat

Wist je trouwens dat in een Fietsstraat sowieso ook maximum 30 mag gereden worden. Rist Heylen richtte de Strepestraat in als eerste fietsstraat in Hulshout. Daar hebben de fietsers voorrang. Je mag ze dus niet voorbijsteken! Dat maakt die schoolomgeving ook weer een stuk veiliger.

Ze zijn er weer

"Ze Zijn Er Weer" is een slogan in het leven geroepen door Groen Kempen en gretig overgenomen door Nicole en haar toenmalige groen-team meer dan 10 jaar geleden. Er werden borden gemaakt, maar ook flyers en raamaffiches zodat de buren mee konden participeren in deze actie.

Er zijn immers te veel plaatsen die ook verhoogde waakzaamheid vragen omdat ze belangrijke voetgangers- en fietsersknooppunten zijn in de richting van de scholen, maar die zeker nog niet in de zone 30 liggen.

Ondertussen is de actie overgedragen aan het gemeentebestuur. De borden zien er nu echt uit als een verkeersbord. Hopelijk volgt iedereen die oproep tot extra aandacht aan kruispunten, zebrapaden en fietspaden en -suggestiestroken.

verkeerseducatie

Natuurlijk moeten kinderen zich ook veilig leren gedragen in het verkeer. En dat gebeurt ook. Er zijn voetgangersexamens en fietsexamens die de school voorbereid en samen met politie en vrijwilligers afneemt.

Soms weet je kind het dan misschien wel beter. Een ideaal moment om nog eens wat verkeersregels op te frissen. Wat mag er en wat niet in ZONE 30? Waar mag je parkeren? En waar niet.

Wist je dat de leerlingen moeten leren omgaan met fout geparkeerde wagens? Belangrijk dat ze het kunnen, maar aan de automobilist om ervoor te zorgen dat ze die vaardigheden nooit moeten gebruiken.