Tank altijd voor 30 euro

10 Oktober 2013

Tank altijd voor 30 euro

Jef: "Morgen stijgt de prijs van de brandstof. Snel nog gaan tanken!" Jos: "Ik heb daar geen last van, ik tank altijd voor 30 euro!"Het lijkt een mop en het lijkt ook dat Jos de bal mis slaat. Maar is dat zo? Helemaal niet!

Het is een principe dat in de beleggerswereld bekend is als periodiek beleggen. Misschien doe je het (toevallig of niet) zelf als je pensioenspaarplan elke maand een deel van het jaarbedrag in een fonds stopt.

Het werkt als volgt: 

  • als de prijs van een product hoog is, dan moet je er weinig van kopen.
  • als de prijs van een product laag is, dan moet je er veel van kopen.

Klinkt logisch, maar hoe breng je dat in de praktijk? Liefst zonder elke dag de prijs van het product te moeten controleren. In je zoektocht naar de laagste prijs struikel je al snel over één van de volgende struikelblokken:

  • Wanneer is de prijs het laagst? Als je denkt dat je de bodem bereikt hebt, kan het evengoed zijn dat een paar dagen later de prijs nog verder zakt. Te vroeg getankt!
  • Wanneer is de prijs het laagst, deel 2? stel je denkt dat de prijs morgen nog gaat zakken en wacht nog af. Maar dan gaat de prijs weer omhoog. Te laat getankt!
  • Je kan niet meer wachten: vooral bij het tanken kan het wel eens zo zijn dat je helemaal niet kan wachten tot morgen, dat de tank zo goed als leeg is. Je moet tanken, wat de prijs ook is.

Als je het aankoopbedrag constant houdt dan vlak je de prijsschommelingen af en kom je uit op een gemiddelde prijs. En waarschijnlijk ben je dan beter af

Als je een vast bedrag uitkiest om te tanken (of te beleggen) dan krijg je het volgende effect:

  • als de prijs hoog is koop je vanzelf weinig
  • als de prijs laag is koop je automatisch veel

Even uitwerken met twee extreme prijzen: €1/liter €2/liter,  aankoopprijs €50 

dag 1: koop voor 50 euro benzine aan €1/l = 50 liter

dag 2: koop voor 50 euro benzine aan €2/l = 25 liter

Je merkt dat je automatisch veel aankoopt wanneer de prijs laag is, en weinig aankoopt wanneer de prijs hoog is.

Dit systeem zal je financiëel voordeel opleveren. Het kan ook milieuvoordelen opleveren. Je zal namelijk niet altijd je tank helemaal volgooien.

Je kan zelfs best kiezen voor een bedrag waarmee je ongeveer een halve tank kan vullen. Bij voorbeeld 30 euro.

Als je elke tankbeurt "slechts" voor 30 euro tankt, dan rij je met een halve tank. Het gewicht van je wagen is dus een pak lager. En daardoor moet je dus minder gewicht verplaatsen en heb je minder brandstof nodig.

Tank altijd voor hetzelfde bedrag   --> € 30

Vul je tank ongeveer tot de helft --> € 30

 

terug naar overzichtspagina 50 tinten