Openbaar vervoer

15 November 2013

Enkele plaatsen op het huidige grondgebied van onze gemeente verwijzen nog naar de vele (openbare) vervoersmogelijkheden die vanuit Hulshout mogelijk waren. Deelgemeente Westmeerbeek spant daarbij de kroon. De heet niet voor niks Stationsstraat:Stationsstraat

"In 1864 werd er een treinverbinding Leuven-Aarschot-Herentals-Turnhout aangelegd. Het spoor voorzag op dit traject 4 stations:  Aarschot, Westmeerbeek, Morkhoven en Herentals.Dit spoor deed meer dan een eeuw dienst als personen-en goederenvervoer. Door de aansluiting met een tramlijn Mechelen-Geel, was Westmeerbeek tot na WO II een centraal ontsluitingspunt voor de Kempen."(bron: Wikipedia)

De Stationsstraat had dus ook Tramstraat kunnen heten. Heemkundige Kring Wadja kan je meer informatie geven als je in die geschiedenis interesse hebt. Over die tram hebben ze bijvoorbeeld een uitgave gemaakt (Westmeerbeekse Monografieën: De Tram). En in hun archieven in de pastorij van Houtvenne zitten zeker heel wat interessante foto's.

Zelf moeten we de heemkundige kring Wadja nog eens vragen of er naast bomen ook mensen over de Nete vervoerd werden. Buiten de vlottentocht of een occasionele verlorengevaren kayakker is deze rivier onzes inziens niet geschikt voor personenvervoer.

Mogelijkheden zijn er genoeg (geweest) dus, maar sinds de opmars van de auto is het met het openbaarvervoer stijl achteruitgegaan. Je moet al rond de 40 zijn om de laatste trein nog te hebben zien rijden, en dan ging het al een hele tijd enkel nog over goederenverkeer.

Sinds de laatste besparingsronde bij De Lijn is onze regio nog een schim van de draaischijf die ze ooit is geweest.

De volgende artikelen in deze reeks zal je lezen wat Groen Hulshout vindt over het Openbaar Vervoer. Welke vragen we gesteld hebben aan de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn en welke antwoorden we daarop hebben gekregen.

Bovendien vind je ook een boel praktische informatie over de buslijnen, haltes, belbussysteem enz.

We openen hier geen klachtenlijn, maar geven je wel tips over hoe en aan wie je kan laten weten watje vragen en klachten zijn. Heb je zelf nuttige tips uit je eigen ervaring, dan kan je die zeker laten weten.

Het openbaar vervoer in Hulshout lijkt wel een verhaal van "de kip of het ei?" Als er geen bus is kunnen er geen reizigers komen, maar als er geen reizigers zijn, kunnen er geen bussen komen.