Koen Tobback

7e plaats

Personalia

leeftijd :  45 al, of nog maar. (Het glas is halfvol/-leeg)

beroep :  Leerkracht, muzikant

kinderen :  Bas, Maarten, Karo (pubers zeg maar…)

Engagement

aktief in:  muziekverenigingen fanfare & big band

lid van :  gezinsbond, rode kruis, natuurpunt, KWB, DeFanfare.be,…

hobbies:  muziek, wandelen

Politieke loopbaan

Bij de vorige verkiezingen stond ik ook op de lijst. Rist is onze man in de gemeenteraad, maar ik heb er toch heel wat live gevolgd als schaduwkabinet. Interessant om te zien hoe het niet altijd verloopt zoals je verwacht. Maar vanuit de tribune heb je geen spreekrecht. Sterker nog zwijgplicht. Interessanter zou dus een zitje in de gemeenteraad zijn. Dus voor mijn stem doe ik een beroep op jouw stem.

Ondertussen hield ik me dus op de achtergrond bezig, het vergadertempo werd aanzienlijk verhoogd met een schepen in onze rangen.

In de bibliotheekraad combineerde ik boekenwijsheid met praktische vragen. En we verkenden ook al eens de regio via vergaderingen van Groen-Kempen.

Motivatie

Alles draait om energie. Hoe wekken we energie op, hoe houden we die bij, waar investeren we die energie in?

Wij, als zoogdieren, halen onze energie uit voeding en rust. Psychologisch halen we als mens energie uit de activiteiten die we doen en uit de rust die we vinden in onze omgeving.

Eigenlijk zie je in de hele maatschappij eenzelfde patroon: er zijn dingen waar een gemeenschap energie uit haalt, andere waar ze energie in investeert en nog andere die broodnodige rust creëren. De waarden van Groen leggen wat hier wat mij betreft de goede accenten. En dat gaat zowel om grote principes als om kleine veranderingen.

De weg naar een toekomst die gunstig is voor mens en dier, voor jong en oud, voor gezinnen en singles, voor grote landen en kleine gemeentes loopt het best over een groen pad. Duurzame principes zijn daarbij wegwijzers, de moeite om als samenleving in te investeren omdat ze energie vrijmaken voor andere belangrijke investeringen zoals die in hoogkwalitatief onderwijs, een warme sociale zekerheid en een menswaardige economie. Zo is bij Groen duurzame mobiliteit belangrijk en daarom kiezen we voor verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers. Biodiversiteit is een elementaire zorg, het moederbord waarop mensen een kleine schakeling vormen en waarlangs we onze energie krijgen. En gezellige, uitnodigende, levendige dorpskernen zijn het hart van een energieke, veerkrachtige, warme gemeente.

Kleine stappen langs die groene weg liggen binnen ieders bereik en werken aanstekelijk. Goede voorbeelden zijn de beste stimulans en inspiratie werkt beter dan een vermanend vingertje. De keuze voor isolatie, de aanplanting van een gemengde haag of een wild bloemenhoekje, de winkelbezoekjes met de fiets bij onze lokale handelaars: kleine steentjes verleggen in een rivier is absoluut de moeite waard!