Alternatief vlekkenplan

Hulshout wil bouwen! Rond Ter Nethe zal het er in de toekomst helemaal anders uitzien. Dat is toch wat het bestuur zou willen. Een vaag vlekkenplan moet de bewoners hiervan overtuigen. Maar werd er wel goed nagedacht over wat hier precies nodig is in de volgende twintig jaar en wat dat ons zal kosten?

MEER DUIDELIJKHEID EN OVERLEG

Het plan omvat niet alleen een nieuw rusthuis en gemeentehuis, maar ook een nieuwe school, kinderopvang en voorziening voor mensen met een beperking. Maar wat dan met de plannen voor de uitbreiding van de schoolsite Strepestraat en de bouwgrond die hiervoor al werd aangekocht? De huidige kinderopvang is trouwens al vernieuwd. En het huis naast het gemeentehuis werd nog maar net gekocht om er administratieve diensten in onder te brengen.

Was dat dan allemaal een vergissing?

Het vlekkenplan klinkt dus weinig doordacht en lijkt vooral te willen uitpakken met dure investeringen in gebouwen waarvan de noodzaak niet eens aangetoond werd.

Terwijl ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, staan er al eens vaker kamers leeg in het eigen woonzorgcentrum WZC Ter Nethe. Bovendien kwam er enkele jaren geleden in Hulshout ook het privérusthuis De Hoef bij.

Voor de nieuwe school op deze site lopen de geraamde kosten nu al op boven 5 miljoen euro. En dat gaat dan nog maar over de eerste fase.

Terwijl zowel in de zorg als het onderwijs ondertussen toch voldoende duidelijk is geworden dat de noodzaak voor voldoende en goed personeel zoveel groter is dan de mooie bakstenen.

Bovendien valt het makkelijk te voorspellen dat de verkeerschaos op de Grote Baan enorm zal toenemen als er een administratief centrum en een grote school naast het woonzorgcentrum komt. Met de aankondiging van 200 pakeerplaatsen zet het bestuur de zwakke weggebruiker ook duidelijk op de achtergrond. Veiliger wordt het er dus niet voor de schoolkinderen.

OPEN DIALOOG

Wist u al langer van deze plannen? Heeft u nog iets in de pap te brokken hierover? Vindt u het correct dat het bestuur de budgetten van Hulshout voor de komende 20 jaar zal vastleggen in dit vaag plan zonder overleg met de inwoners?

Wij stellen voor om een open dialoog aan te gaan en geen schaarse open ruimte te verkwisten. Als we doordacht te werk gaan en met een open blik kijken naar wat Hulshout echt nodig heeft, kunnen we mooiere, betere en meer betaalbare initiatieven bedenken.

We roepen het huidige bestuur op om die dialoog zo snel mogelijk op te starten!

We doen hier alvast enkele voorstellen.

Een renovatie van het WZC en het gemeentehuis zal veel budgetvriendelijker zijn. Een doordachte herinrichting kan deze gebouwen helemaal future-proof maken, aangepast aan de echte noden en dienstverlening van de 21ste eeuw. De belangrijkste loketfuncties moeten hier zeker behouden blijven. Digitalisering zorgt voor een snelle opvolging binnen de administratieve diensten, maar een aanpak op maat mét menselijk contact moet steeds gegarandeerd kunnen worden. Spreekkamers en vergaderruimtes zorgen ervoor dat dit het eerste contactpunt voor de inwoners en het hart van de besluitvorming in onze gemeente blijft. 

Een administratief centrum wordt op termijn beter ondergebracht vlakbij het sportpark. Zo kunnen diensten van gemeente en OCMW efficiënt gebundeld worden, maar is er ook ruimte voor nieuwe functies: een moderne bibliotheek/mediatheek, lokalen om te repeteren of andere culturele activiteiten uit te voeren … En dat allemaal zonder extra verkeerschaos.

Bovendien kan ook het energieverbruik van deze site dan veel beter geoptimaliseerd worden. Zeker als op langere termijn ook de school zou overgebracht worden naar deze plek. Kinderen zitten dan vlak bij de sportterreinen en het zwembad. Alvast de kost van een nieuwe turnzaal uitgespaard ;)

De Kerkstraat moet dan wel verkeersveiliger gemaakt worden, hoewel er nu al een gescheiden fietspad is. Ontrading van het vrachtverkeer is er nodig, wat uiteraard ook goed is voor het centrum van Hulshout zelf. Alternatieve aanrijroutes voor het industriepark moeten opgezet worden. Daarnaast kunnen ook nieuwe, veilige fiets- en wandelroutes vanuit het centrum aangelegd worden, naar de achterzijde van het sportpark. Zo komen ze de auto’s niet eens tegen.

Voor het zover is, moet elk kind van Hulshout uiteraard goed onderwijs dichtbij huis kunnen vinden. Als de school op d’Enneke verdwijnt, zal actief samenwerken met schoolpartners binnen het eigen of naburige dorpen de sleutel zijn om dit te kunnen bereiken.

En tenslotte, wat met de site achter het WZC? Er hebben zich al partners aangeboden om een kleinschalige opvang voor gehandicapten op te richten. Dat klinkt als een duidelijke win-win voor mindervaliden in Hulshout en hun ouders, maar ook voor het bestuur betekent zo’n partnerschap dat lasten gedeeld worden.

Eigenlijk vormt deze site de poort naar de Herebossen en de achterliggende Netevallei. Een centrum gericht op natuureducatie zou daar toch perfect passen, niet? Met een uitgebreide speelzone, voor de kleinkinderen op bezoek bij de grootouders in het rusthuis, of de broertjes en zusjes van de gehandicapten? Iedereen is er welkom natuurlijk. En in onze wildste dromen een openbare zwemvijver, om af te koelen in onze warme zomers.

U ziet wel wat in deze alternatieve plannen? Of u vindt ze toch wat vergezocht? In beide gevallen horen we graag jullie mening!

Deze plannen zijn immers net bedoeld om met jullie – de inwoners van Hulshout – in dialoog te gaan. We streven er immers naar om in overleg, transparant en doordacht de toekomst voor het onderwijs, de zorg, sport en recreatie maar ook de verkeersveiligheid en het milieu in Hulshout samen uit te stippelen!

Wil je hier aan meewerken? Laat het ons weten via groenhulshout.be of kom naar onze ontmoetingsmomenten (zodra het weer mag ;). We praten er over de verkeersknoop in Westmeerbeek, wat met de pastorie in Houtvenne, waar is dat speelbos nu eigenlijk, moet Hulshout fusioneren, mag jouw straat zone-30 worden, komt die Verhaegenlaan er nu toch, moet er nog gebouwd worden in Hulshout, komt er ooit fatsoenlijk openbaar vervoer in onze gemeente, wat zijn onze klimaatambities, is er ook hier armoede, …

Niet groen, maar toch een mening? Geen probleem voor ons, we luisteren graag naar wat je ons te vertellen hebt.