Aan het lijntje

05 Maart 2014

Aan het lijntje

De vaste buslijnen zijn in ons dorp bijna allemaal afgeschaft. Gelukkig raakt onze schoolgaande jeugd nog op school en weer thuis. Maar daar houdt het mee op.   De belbus heeft zeker z'n voordelen, maar het systeem is oorspronkelijk bedoeld om mensen van ver gelegen haltes tot aan een vaste lijn te brengen. De capaciteit is duidelijk onvoldoende om een waardige vervanger te zijn voor een vaste lijn.

 

Als het van De Lijn afhangt, gaat alle aandacht naar de steden en verstedelijkte gebieden. Onze schepen heeft er steeds voor gewaarschuwd dat mobiliteit niet alleen daar nodig is. De Lijn hengelt nu bij de gemeentebesturen naar 'creatieve oplossingen', maar dat mag niet uitmonden in een "los het zelf maar op"-houding.  Een kleine gemeente krijgt legt in dit debat echter weinig gewicht in de schaal.

 

Toen Herentals voorstelde om te overleggen met verschillende getroffen gemeentes, zag Rist een uitgelezen kans om zijn pleidooi kracht bij te zetten. Op 4 maart staken de burgemeesters en schepenen van mobiliteit van Herentals, Heist-op-den-Berg, Westerlo en Hulshout dan ook de koppen bij elkaar.

 

De afspraak is nu dat elke gemeente een verlanglijst opstelt, als basis voor een gezamenlijk standpunt. We vragen onder meer om de frequentie van de busverbindingen te verhogen, naar 1 bus om de 2 uur, op de lijnen 220 en 221 (Aarschot ? Herentals) en 540 (Westerlo ? Heist-op-den-Berg).

 

Wil je zelf ook je stem laten horen in dit debat? Burgers uit onder meer Westerlo, Wiekevorst en Heultje vormden alvast een werkgroep. Hulshoutenaren zijn zeker welkom om via deze weg te helpen zorgen voor verandering.